Handleiding openbare kunst

Verweesde kunst

http://cultuur.eenvandaag.nl/tv-items/66467/_kunst_in_openbare_ruimte_moet_beter_beschermd_

Hoe om te gaan met kunstwerken in de openbare ruimte na verloop van tijd? Wat doe je met kunstwerken als een dienst verhuist of een plein wordt verbouwd?

“Vaak is het onduidelijk wie er nou verantwoordelijk is voor al die beelden. Dat is een groot probleem.” (Jeroen Boomgaard)

Rijksbouwmeester Floris Alkemade pleit voor een betere bescherming van kunst in de openbare ruimte. Werk wordt slecht onderhouden of verdwijnt zonder raadpleging van de eigenaar of erven.  Nu zijn veel percentage-regelingen afgeschaft en de overheid stoot veel gebouwen af. Er wordt minder nieuwe kunst opgeleverd en veel kunst die is gemaakt moet worden herplaatst of past niet meer in de omgeving of spreekt niet aan in de huidige tijd.

image002

Ben Oldenhof trof zijn werk aan bij de schroot. Het kostte hem tien jaar en een juridische procedure om het werk herplaatst te krijgen.

In Rotterdam is een website opgezet voor verweesde kunst, werken waarvan niemand meer weet wie de eigenaar is of die niet meer worden onderhouden. Inwoners van de Maasstad kunnen aangeven of ze zo’n verweesd beeld in hun wijk willen ‘adopteren’ en daarmee zijn ze verantwoordelijk voor het onderhoud.