Parken en pleinenVerwante projecten

De Dwaallichten van Orden Apeldoorn

margot berkman. kunst op straat brabant
bronzen beelden Dwaallichten Margot Berkman

foto-4-artist_margot_berkman_dwaallichten_van_orden_ontwerp_apeldoorn_markant_loo_bronzen_beelden_openbare_ruimte_art__mg_4476Kunstenaar Margot Berkman maakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn zes grote bronzen beelden. Contouren. Geaccentueerde ruimte. Geïnspireerd op de veluwse sage ‘Het Ruitergat’ van Van der Wall Perné. De beelden staan als wegwijzers in de wijk Orden en lichten je bij, zodat je niet verdwaald zoals de Franse ruiter in de sage.

Lang geleden reisde een Franse ruiter door de bossen naar het Noorden. Tegen de avond was hij op zoek naar een slaapplaats.  In de verte zag hij een lichtje en was verheugd eindelijk te kunnen rusten in de boerderij of herberg die hij dacht te zien. Hij gaf zijn paard de sporen in de richting van het lichtje. Het paard weigerde abrupt, maar de ruiter gaf niet op en spoorde het paard nogmaals aan. Daar gingen zij in de richting van het licht. Enkele tientallen meters verder zakten beiden weg in een diep moeras en van beiden is nooit meer iets vernomen.

Engelenbewaarders

De beelden dienen een maatschappelijk doel. Ze staan opgesteld op punten waarvan kinderen zeiden: daar moet je oppassen. Ze zijn onderdeel van het intiaitef ‘Happy Kids Route’. Zo dragen de sculpturen met hun bijzondere vorm en plek bij aan de beleving van de wijk.