Lichtkunst en mediakunstVerwante projecten

Oud-Hollands boven

The Lace

Foto Janus van den Eijnden
Foto Janus van den Eijnden

lampTe zien tot en met 22 januari 2017 boven de Herengracht in Amsterdam. Het eenvoudige, sierlijke wit steekt af tegen het glanzende verstilde wateroppervlak. Subtiele patronen schetsend in de lucht, de residentiële statige huizen van weleer met elkaar verbindend, al naargelang de lichtval en wind. Lichtpoëzie, blowing in the wind. Een reusachtige lichtinstallatie in de vorm van een oud-Hollandse kanten kap. De zwevende lichtsculptuur verwijst naar de traditionele Noord-Hollandse klederdracht en  symboliseert ook de culturele rijkdom en het vervlochten karakter van Amsterdam, verbonden door zijn kronkelende grachten, pleinen en wegen.

the-lace-choishine-archtects
The Lace, winnaar Amsterdam Lichtfestival

465487d6ef87882dd2901e61d38b3afc

j

  The Lace doet me denken aan een ander werk. Dat van Janet Echelman en Aaron Koblin.

6286Ambachtelijk kantkloswerk

alberto-giacometti
Alberto Giacometti

Het architectenduo Jin Choi en Thomas Shine bedacht dit 3-dimensionale kunstwerk, bestaande uit 18 gehaakte panelen. Met de hand geknoopt en gehaakt door acht man sterk. In totaal is er 33000 meter licht-reflecterend touw in verwerkt. Ieder motief meet 2 x 2 meter en 2 x 2,8 meter en is gehaakt uit één stuk touw. Alleen wanneer een spoel met touw op was, werden de twee uiteinden van de touwen aan elkaar geknubbeld om verder te kunnen haken. Het geheel is 10 meter breed en weegt rond de 650 kilogram. Het werk ontvouwt zich in de wind. Daartoe zijn Koreaanse vouwtechnieken toegepast waardoor dit kunstwerk cultureel ambachtelijke technieken in zich verenigd. Het bekendste werk van dit architectenduo is The Land of Giants’, twee gigantische transmissietorens in de vorm van reuzen. Deze worden in 2017 in IJsland gebouwd

the-land-of-giants
The Land of Giants concept-voorstel voor Ijsland. Al naargelang het landschap passen ze zich aan in houding. Uitrekken, buigen, knielen. Van elkaar weg, naast elkaar… Dienstbaar aan het gebruik, een monument in het landschap, de electriciteit transporterend over grote afstanden. Eem geweldige assemblage-constructie: hoofd, torso, armen en benen.

giantsbrochuer1

Lichtkunst neemt hoge vlucht

Lichtkunst is een vrij jonge kunstvorm die als gevolg van de LED revolutie een grote groei doormaakt. Licht is een veelzijdig en zeer visueel ‘materiaal’ dat zowel abstract als figuratief wordt ingezet. Met behulp van LED verlichting en geavanceerde projecties kunnen de kunstenaars alles vertellen wat ze willen in een internationale taal. De huidige lichting lichtkunstenaars beschouwt de stad juist tot haar belangrijkste territorium in tegenstelling tot de eerste lichtkunstenaars, die hun werk vooral in een museale context toonden. Kunstenaars zoals Robert Irwin, James Turrell en Dan Flavin.

Bekende Lichtfestivals in Nederland zijn: Glow Eindhoven (november) en Amsterdam Light Festival (medio december- medio januari)