Monumenten en gedenktekens

Nationaal Monument MH17

Het bos

Wat je kunt: een boom planten in omgewoelde aarde / zien hoe de takken naar de hemel reiken / De hemel die je zelf ooit hebt vervloekt / Een zomerdag begraven.

Alle bomen dragen namen / En ze groeien / Ze groeien / Van kruin tot wortels trillend van bestaan.

Zien hoe de stammen langzaam dikker worden / Het leven zich een uitweg bloeit.

Onder de bomen staan als het waait / weten waarvoor te weinig woorden zijn.

                                              (Esther Naomi Perquin Dichter des Vaderlands)

Monumentmh17.nl

298 bomen groeien voor 298 geliefden

Als groep vertrokken ze van Schiphol, als groep staan ze nu symbolisch bij elkaar in een herdenkingsbos. Gedichten,  ‘River flows in you ‘ gespeeld door de Luchtmachtkapel, tien nationale vlaggen halfstok representerend het internationaal verdriet en 298 bomen eren en herinneren de slachtoffers  van MH17. De Boeing 777 van Malaysia Airlines was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen een  BUK-raket hen trof in hun vlucht en hele gezinnen raakte. De jongste van hen was één jaar.

Nationaal Monument MH17

Onder opstijgende vliegtuigen bevindt zich in Vijfhuizen op korte afstand van Schiphol  het Nationaal Monument MH17. Drie jaar na de vliegramp. Bomen zijn als een zogenaamde Green Ribbon (een lint van bomen) geplant naar ontwerp van landschapsarchitect Robbert de Koning. Iedere boom is gewijd aan een van hen, geworteld in de as van de overledene die door nabestaanden in het plantgat is gestrooid. Een parkbos geplant voor én met de nabestaanden. Passend in een  eeuwenoud gebruik: een gedenkboom bij geboorte, overlijden of jubileum. Een plek waar nabestaanden het verdriet kunnen beleven en ook troost kunnen vinden. Tien verschillende boomsoorten zijn geplant voor de passagiers en een elfde boomsoort voor de bemanning. Iedere soort bloeit in haar eigen tempo op verschillende momenten in het jaar. De velden  aan weerszijden met duizenden zonnebloemen zijn verbonden met het zonnebloemveld in Oost-Oekraïne waar het toestel MH17 crashte. In het voorjaar groeit er het bolgewas sneeuwroem

15.00 uur 17 juli 2014

In het hart van een amfitheater staat een gedenkteken. Een gat in een enorme gebogen metershoge cortenstalen wand (16 x 4 meter en 16000 kg) laat een straal licht door dat zich een weg zoekt door alle verdriet heen. Een sculptuur in de vorm van een bol van roestvrijstaal staat voor onvergankelijkheid. De hoogglans gepolijste marmeren lens vormt een iris waarin de namen van alle gestorvenen zijn gegraveerd.  Vanuit de lucht vormen de elementen samen een ‘wenkbrauw en oog ‘ dat naar de hemel kijkt. Het kunstwerk is ontworpen door Jasser Ronald Westerhuis. Een monument dat hoop en levensdrang symboliseert. De namen van de zo gemiste dierbaren vinden hierin een blijvende plek, daar waar de bomen groeien door de tijd veranderlijk met de seizoenen. Want zoals de voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 verwoordt:

“Met verdriet alleen wordt het leven zwaar”

foto Omroep Brabant

Hoe zwaar het is het verlies een plek te geven legde Eric Blom vast in een documentaire over rouwen en leven na MH17.

Fotos_Nationaal_Monument_MH17_download_juli_2017

Gerelateerde berichten op dit blog: monumenten & gedenktekens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *