Lichtkunst en mediakunstVerwante projecten

Kunst kleurt station Eindhoven

Lichtinstallatie Space

Een trein later ervoor pakken gaat wat ver, maar op station Eindhoven valt een wereld op zich te verkennen. In de stationspassage is een werk opgenomen van Daan Roosegaarde. Terwijl je door de hal loopt, loopt een 3D-hologram met je mee. Liefst 90 meter lang! Het lichtkunstwerk is opgebouwd uit een drie centimeter dikke wand met lagen lenzen waarop bewerkte satellietbeelden zijn geprint. Beelden van de aarde zijn vastgelegd door satellieten van de ruimtevaartorganisatie NASA. Deze zijn  maandenlang digitaal bewerkt tot een samengesteld 3D-beeld.  Moderne fresco’s!

Philips reminiscentie in lichtkunst

Door nieuw ontwikkelde lichttechniek lijkt het alsof het lichtbeeld diepte heeft van meerdere centimeters. Samen met de dynamisch bestuurde LED-verlichting levert dat de illusie op van bewegend beeld. Een sterrenhemel die door het beeld van de verlichte aarde loopt. Wie langs deze lichtwand loopt, ondergaat een voortdurend veranderend beeld van sterrenhemel en verlichte aarde door elkaar heen. In het donker zie je waar mensen  wonen én waar mensen beschikken over een infrastructuur van elektriciteit.
Mooi: moderne techniek en ambachtelijk vakmanschap
Het werk is gemaakt in samenwerking met Heijmans, met wie Roosegaarde eerder het Van Goch-fietspad in Nuenen ontwikkelde. Ook Arcadis werkte mee aan deze wandinstallatie in opdracht van ProRail, de NS en de gemeente Eindhoven. Projectkosten 450.000 euro.

Vloermozaïek

Mozaïek lijkt in de openbare ruimte weer helemaal terug van weggeweest. Kreeg Amsterdam er met Amsterdams Oersoep  een galerij met prachtig  mozaïek bij, ook Eindhoven brengt het aan op plekken waar in vroegere tijden kunst voet aan de grond had. want station Eindhoven verbeeldde op die manier  komende en gaande reizigers in de jaren na de oorlog. Reliëfs, ramen en mozaïeken sierden in de wederopbouw openbare architectuur. Ongeloof jammer dat veel van al die mooie werken zijn geruimd.

Het ingenieursbureau Arcadis is in Eindhoven ook het bedrijf dat in opdracht van ProRail de stationsvloer naar traditie in ere hersteld. Onderdelen van het erfgoed krijgen nu hun oude luister terug. Het oorspronkelijke werk met vissen, vogels en hertenbokjes is een ontwerp uit 1956 van kunstenaar Jan Boon. Het Nederlandse bedrijf Paviotto liet op basis van reconstructies in Italië de drie diersoorten namaken. Het Carrara witte marmer, het Nero zwart  en verschillende Bardiglio grijstinten zijn in Italië uitgezocht. Steentje voor steentje op matten geplakt. Architect Luc Veeger bewaakt samen met restauratiespecialist Jitse de Hoogh dat alle monumentale elementen op de juiste plek terugkomen in de uitgespaarde delen in de terrazzovloer. Ook bijzonder: onder de trappen ligt lichtdoorlatend terrazzo.

[bron: Het Utrechts Archief (HUA) ]
[origineel foto Het Utrechts Archief (HUA) ]

Transparant

De vernieuwing  van station Eindhoven is de grootste stationsvernieuwing in Nederland ooit en omvat een nieuwe, 13 meter brede reizigerspassage met aan weerszijden winkels en horecagelegenheden. Zestig jaar geleden vormde de bouw van het station ook een sleutelelement binnen het Wederopbouwplan. Omdat het station een knooppunt van vervoersmiddelen was, werd architect Van der Gaast geïnspireerd tot een ontwerp dat de doorgangsfunctie van het station benadrukte. Dit resulteerde in een transparante architectuur. Ook nu is dit het sleutelwoord in de verbouwing. Veel lichtwerking en zicht op de mobiliteit in het gebouw. Sinds 2009 is het station Eindhoven Rijksmonument.