Beeldende vakken 2018Vormgeving en omgevingskunst

Duurzaam bouwen, duurzame omgeving

De eisen die worden gesteld aan gebouwen zijn een spiegel van de tijd. Nieuw te bouwen gebouwen zijn niet langer pompeus, ter eer en glorie, spektakelarchitectuur. Wie meetelt bouwt vooral duurzaam en voorziet in een maatschappelijke betekenis.

  • bijdragen aan het geluk, niet alleen van de gebruikers, maar ook van voorbijgangers;
  • flexibel en steeds weer aan te passen voor nieuwe bestemmingen;
  • gemeenschapszin bevorderend,
  • duurzaam, vernieuwend, uitmuntend gebouwd, van betekenis voor de buurt.

Marc Koehler  ontwierp in de Utrechtse wijk Veemarkt Superlofts Blok Y. Hierin bevinden zich dertig casco-appartementen, elk met een terras, balkon of tuin en een parkeerplaats in de garage. Gezinnen, starters en senioren wonen er samen met ruimtes voor gezamenlijk gebruik. Een tuin waarvoor de bewoners zelf een ontwerp maakten, een bibliotheek en een dakterras. Dit project laat zien dat er goede alternatieven zijn voor de traditionele woningbouw.

Woonbedrijf verhuurt goedkope woningen op het voormalige Philips-terrein Strijp-S. Daar woont nu een mix van studenten en senioren plus een groep tieners met een verstandelijke beperking. Tussen de vier woonblokken heeft architectenbureau Inbo gemeenschappelijke dakterrassen gemaakt. Op de begane grond zijn een gezamenlijk buurthuis en een logeerappartement en ook zijn er gedeelde wasmachines. Het complex zorgt ook nog eens voor verlevendiging van de buurt.

In Renkum ontwierpen de architecten NOAHH en Studio Nuy van Noort een duurzaam en flexibel gebouw met een groot aantal functies: sporthal, zwembad, cultuurzaal, kinderopvang, clubhuis, café en kantoren. Het is geen opvallende architectuur, maar alles klopt, ook de manier waarop het ingepast is in het glooiende landschap. In korte tijd is MFC Doelum uitgegroeid tot ‘de huiskamer’ van Renkum.

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag is s avonds en in het weekend voor iedereen toegankelijk. Voor de achterstandswijk waarin het complex ligt, is het van grote betekenis. Ook omdat sport bij uitstek een middel is om mensen te verbinden en daar nodigt dit gebouw toe uit.

In het  Musis Sacrum in Arnhem werd de klassieke concertzaal uit 1847 in oude glorie hersteld en uitgebreid met een nieuwe Parkzaal.De architecten Frits van Dongen en Patrick Koschuch kwamen op het briljante idee om achter het podium van deze zaal een schuifraam van tien bij zestien meter te maken. Bij mooi weer gaat dat open en draaien de musici op het podium zich om, zodat ook concerten kunnen worden gegeven voor het publiek in het park.

Beeldbepalend is ook de bakstenen gevel van het Stadsarchief Delft in de Harnaschpolder, op de grens tussen Delft en Den Hoorn. Die is geïnspireerd op de reliëfs van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Je kunt er ook boekenkasten in zien, een verwijzing naar de belangrijkste functie van het gebouw: het bewaren van archieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *