Kunstroute

11Fountains Elfstedentocht

Elfstedentocht + Elf-fonteinen-tocht: ijzersterk fenomeen

[refererend aan de mist die vaak boven de Friese velden hangt]

 1. Leeuwarden: Jaume Plensa (Spanje) (fan van!)
 2. Sneek: Stephan Balkenhol (Duitsland) De Fontein van Fortuna 
 3. Ijlst: Shinji Ohmaki (Japan) Immortal Flowers Rikka Fontein
 4. Sloten: Lucy Orta & Jorge Orta (Groot Brittannië / Argentinië) Kievit Fontein
 5. Stavoren: Mark Dion (Verenigde Staten).
 6. Hindeloopen: Shen Yuan (China), Flora en Fauna
 7. Workum: Cornelia Parker (Groot-Brittannië), ‘The Rampant Lions Fountain’
 8. Bolsward: Johan Creten (België) De Vleermuis
 9. Harlingen: Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (Verenigde Staten /Cuba), De Walvis Fontein
 10. Franeker: Jean-Michel Othoniel (Frankrijk) , De Oort Fontein
 11. Dokkum: Birthe Leemeijer (Nederland)

Ze staan er en kletteren!

Fonteinen

11Fountains_brochure_mei_2017

Interessant om te lezen hoe de kunstenaars tot hun concept en ontwerp zijn gekomen in wisselwerking met de specifieke locatie, lokale geschiedenis en bewoners binnen de kaders van hun eigen oeuvre.

11Fountains-ISSUU

Visvangst en vishandel zijn onderdeel van de culturele herinnering en de economische en sociale werkelijkheid van Stavoren. De burgers van Stavoren hebben hem nu: de ultieme vis uit alle vissprookjes.

Vierwerf elf

Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars, uit elf verschillende landen, hebben elf fonteinen ontworpen in de elf steden van de Elstedentocht.

Vanaf 2018 kent Friesland met haar waterkunstwerken nieuw cultureel erfgoed, want de fonteinen blijven na 2018 staan. Een vorm van Destination Art: naast de Elfstedentocht belooft ook de fonteinenroute een bestemming voor cultuurtoerisme te worden. Een uitgekiende formule. De rijke historie van de elf steden, de lokale musea en andere typerende streekproducten, de schoonheid van het Friese landschap gekoppeld aan een beresterk merk: de Elfstedentocht.

Verbinden omgeving en gemeenschapszin

Aanleiding tot dit initiatief is het feit dat Leeuwarden – met de hele provincie Friesland samen in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. Als insteek is gekozen voor waterkunstwerken, omdat Friesland op watertechnologisch gebied voorop loopt. Bovendien heeft het gestolde water van de Elfstedentocht Friesland tot ver buiten haar grenzen op de kaart gezet. Fonteinen passen bij de community gedachte die verbonden is aan de status van culturele hoofdstad. De 11Fountains wordt een economische levensduur toegedicht van vijftig jaar, dus meerdere generaties kunnen ervan genieten.

Levendige spot

Een fontein in werking leeft en geeft gezicht aan een locatie, vertelt iets over de plek waarvoor deze is ontworpen, over de regionale  en lokale historie en over de mensen die er wonen en ooit gewoond hebben. Een fontein lokt verliefde paartjes, nodigt mensen uit om dichterbij te komen en zet kinderen aan tot spelen.

Lake District Friesland

Bij de constructie van de fonteinen zijn zoveel mogelijk watertechnologische en ecologische innovaties toegepast. Het kunstproject is daarmee gelijktijdig een innovatieproject op het gebied van waterbeheer en watertechnologie. Bedenker en ook artistiek projectleider was Anna Tilroe, curator en kunstcriticus.

Is het bij de Elfstedentocht altijd maar de vraag óf er daadwerkelijk een Elfstedentocht kan worden verreden, ingeval de 11Fountains is dat niet het geval, want het geheel is weer-zeker. Als het vriest dat het kraakt, staan de fonteinen uit en zijn er gewoonweg 11 prachtige sculpturen te bewonderen in 11 prachtige oude steden met hun verborgen culturele schatten. Het heeft even geduurd voordat de Friezen de handen ervoor op elkaar kregen, maar nu vindt iedere plaats dat daar toch echt de mooiste staat.

Zie ook Herman Kuijer elders op dit blog.

“Immortal Flowers – Rikka”: de eeuwige bloemen verbeelden het leven en de tijd en vormen de spil in het steeds veranderende landschap. Soms reflecteren ze het licht of werpen ze een schaduw op de gehele ruimte en reageren zo met de omgeving. Door het weerspiegelen van de veranderende seizoenen en de stad op de spiegelende oppervlakken, maken ze een verbintenis met het “nu”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *