Herman Kuijer-zonder titel

Uit het Gemeente-archief: de Aanleiding

De Gemeente heeft wat ‘goed te maken’ met Herman Kuijer. Want in 1992 is er door de verbouwing geen plaats meer voor zijn eerder gemaakte kunstwerken in de vide van het Gemeentehuis, de gang van Theater De Schalm en de gang van de Openbare Bibliotheek. De wens van architect Widdershoven is om het vernieuwde gemeentehuis, bieb en theater als één geheel complex van gebouwen te ontwerpen. De kunstcommissie vindt dat ook een goed idee. Kuijer krijgt een uitnodiging om een nieuw werk hiervoor te maken.

Wat betekent dit voor de opdracht aan Herman? Herman zijn werk moet voldoen aan:

  1. Functie én architectuur van het gebouw respecteren.
  2. Een kunstwerk maken met een sterke uitstraling, zonder dat het de aanwezige architectonische elementen overheerst.
  3. Aandacht vestigen op de entree van de expositieruimte vanuit de passage.
  4. Aandacht ook voor de entree van het Gemeentehuis.
  5. Versterken optisch van een vloeiende overgang en doorgang tussen de twee pleinen – Meiveld en Minneveld. Herman Kuijer gaat op een subtiele manier de strijd aan met deze opdrachtstelling.

kuijer aanleiidng

De Gemeente heeft alle vertrouwen in Herman. Mevrouw Anette van Ewijk van de Nieuw Brabantse Kunststichting (tegenwoordig BKKC) zegt:

“Herman kan een dergelijk grote opdracht aan. Hij maakt zorgvuldig studie van een gebouw en haar omgeving. Bovendien kent hij de omgeving vanuit zijn eerdere opdracht. Hij weet als geen ander een ruimte te beïnvloeden door kleur. Op een eigentijdse manier. Zijn reputatie met Neon-lichtobjecten is hem vooruit gesneld.”