Herman K- vorm & materiaal

Herman Kuijer gaat in zijn werk vaak uit van een specifieke ruimte. Dit heet ‘site specific’-werken. Hij kijkt hoe hij de architectuur kan benutten en tegelijkertijd versterken. Zijn kunstwerk vormt een koof die rond het Gemeentehuis loopt. Aan de boven- en aan de onderzijde bevinden zich op regelmatige afstanden led-strips in twee banen. Deze banen lopen ten opzichte van elkaar in tegenovergestelde richting, waarbij de kleuren voortdurend interacteren. Via een computergestuurd programma varieert continu de lichtsterkte, de snelheid en het kleurverloop van het kunstlicht. Met minimale middelen weet hij maximale werking te realiseren. Tijdens het maken kijkt hij steeds hoe het kunstwerk invloed uitoefent op het gebouw en op de dingen die erbinnen gebeuren. Zo combineert hij functioneel met artistiek. Zijn werk benadrukt de lengtemaat van het gebouw en maakt de omringende ruimte duidelijk zichtbaar. Zijn ‘simpele ingreep’ garandeert een totaalaanpak van de hele omgeving.

Kleuronderzoeker pur sang

Herman houdt een voortdurende zoektocht naar de werking van licht en kleurreflecties. In het werk van Kuijer spannen ze op een boeiende wijze samen. Hij is een goed kleurkenner. Gepokt en gemazeld in de kleurenleer.

[foto Norbert van Onna]

 • Goethe en Johannes Itten stellen hun eigen leer op over het fenomeen kleur als een zintuiglijke ervaring en de werking van kleuren onderling.
 • De Franse Impressionisten laten losse kleurtoetsen in het oog samensmelten tot sprankelende beelden die de lichtval van het moment proberen te vangen.
 • Orfisten zoals Delaunay en Rupken maken gebruik van de simultane werking van onderling heftig contrasterende kleuren.
 • Kuijer maakt ook veel gebruik van rood tegenover groen, neon-turquoise tegenover neon-lila. Tovenaar: met licht  kleur ‘zichtbaar’  maken !

123 meter Wake Up Lite

De Led-strips omringen de gevel over 123 meter en zijn opgebouwd uit 68 onderdelen van ieder 180 centimeter.  De led-strips gaan aan zodra de zon ondergaat en nemen langzaam in lichtintensiteit toe. Ze branden dus wanneer in het gebouw de lichten aangaan. Zodra het licht begint te worden, neemt de lichtintensiteit weer af. Een soort van omgekeerde living-daylight.

Gedurende de schemer en nacht weerkaatsen de kleuren zich in het glas. Binnen- en buitenverlichting mengen zich en daarmee mengen de publieke en meer private ruimte.  Ook geeft Herman Kuijer met zijn Led-strips expressie aan de hele gevel en omgeving. Overdag een grijze muis, ‘s avonds opgedofd in prachtige kleuren die aan de gevel ontstaan.Toch komt het nogal eens voor dat iemand het kunstwerk bij toeval ontdekt, als iemand er al een kunstwerk in ziet… .

Herman gaat niet over één nacht ijs: vooraf doet hij onderzoek naar:

 • de niveaus in het daglicht;
 • de toetreding van de zon en hij berekent de zonnestand: hij bekijkt in detail hoe het zonlicht een ruimte binnenvalt;
 • de lichtinval en het mengen van kleuren daarbinnen: hij zet simulaties = nabootsingen op om te ervaren wat er staat te gebeuren;
 • de inwerking van condities: hij bouwt maquettes.
 •  Stijl & Inhoud
 • Ander werk
 • Opdrachten