David Vandekop – zonder titel

Uit het Gemeente-archief: de Aanleiding

De Kunstcommissie legt de Gemeente zes locaties voor om een beeld te plaatsen. Dit in het kader van de Nota ‘De Beeldende Kunsten … echt in beeld’ (1991). Plaatsing van een beeld op de kruising bij het High Tech Park is één van de uitrollende locaties. Grens tussen Veldhoven en ‘concurrent’ Eindhoven. Op dat moment dé strategische locatie om het aantrekkelijke én dynamische karakter van Veldhoven als woon- en werkplaats tot uitdrukking te brengen. Maar het is een A-locatie, dus ook uitermate geschikt om inkomsten te genereren uit reclamewerken. Na de nodige ‘massage’ wordt het pleit gewonnen: de keuze valt op een kunstwerk. Die centrale locatie vraagt om een bijzonder beeld.
Een beeld dat bijdraagt aan een positief imago van Veldhoven. Een visitekaartje!
Om een monumentaal werk ter ‘verfraaiing’ van de omgeving. Een eigentijds verticaal beeld.

  • Een beeld waarin de integratie op de landtong – aansluiting bij de huidige situatie en andersom – duidelijk naar voren komt.
  • De kunstcommissie besluit over haar schutting te kijken en plaatst een advertentie in een landelijk verschijnend vakblad: de december-editie van de BK-krant in 1992. Van de 120 inzendingen gaan er 11 door naar een tweede selectieronde. Een naam moet door de commissieleden minimaal vier keer genoemd zijn! Sowieso worden er 8 daarvan in portefeuille gehouden voor andere locaties, want de kwaliteit is hoog. Het Fonds Beeldende Kunsten heeft fl 150.000 beschikbaar. Ondertussen wordt ook het particulier initiatief erin betrokken en een subsidieaanvraag voorbereid richting Provincie. Want het beeld wordt aardig van omvang en kost dus een lieve duit.

De winnaar is: David van de Kop  –  David Vandekop!

De pitch onder de drie overblijvende kandidaten wint David van de Kop. Dan nog David van de Kop, want later neemt hij de naam aan van David Vandekop. Hij komt met twee ontwerpen. De omgeving is kleurloos, Hij zoekt daarom juist het contrast, waardoor hert niveau van het geheel wordt opgetrokken. Daarom kiest hij ook niet voor staal of ijzer, wat misschien in een High Tech omgeving eerder is te verwachten. Materiaal dat juist in die tijd vaker wordt gebruikt met ‘de nieuwe zakelijkheid’ en daardoor ‘gewoner’. Dit beeld in keramiek brengt juist door die onverwachte unieke materiaalkeuze iets heel nieuws in Veldhoven. De keuze voor David is dan ook unaniem!

P1070245David Vandekop overlijdt op 57-jarige leeftijd door een val van zijn paard als gevolg van een hartstilstand. Dit gebeurt kort na de goedkeuring van het definitieve ontwerp. In overleg met dochter Ellen en zijn vrouw Ira van de Kop wordt het kunstwerk in zijn geest gemaakt door het bedrijf Trumpie uit Den Haag. Het bedrijf dat àl zijn monumentale werken heeft gemaakt. Voor de onthulling op 27 april 1996 is het werk verpakt in blauw linnen doek. Weetje: het doek wordt gestolen op 24 april! Dat houd je toch niet voor mogelijk!!!