Wim Geeven – zonder titel

Uit het Gemeente-archief: de Aanleiding

Rotondekunst, je zou het bijna een oeuvre apart kunnen noemen. Rotondes schieten als paddenstoelen uit de grond en op een beetje rotonde staat een kunstwerk. Zo ook in Veldhoven. De gemeente Veldhoven wil graag een oorspronkelijk eigentijds werk plaatsen op De Dom. Op dat moment de ontsluitingsweg naar de wijk Heikant. Één van de benamingen in de volksmond is die van ‘De Poort van Heikant’.

Schets Wim Geeven - Zonder Titel
Schets Wim Geeven – Zonder Titel

Augustus 1994 start de gebruikelijke procedure. Lokaal 3-D kunstenaar Wim Geeven krijgt de eer. Er zijn een paar dingen waar Wim rekening mee moet houden. Een fietspad scheidt de rotonde in twee delen. Die indeling zal dus onderdeel zijn van het beeld. De gemeente hecht daarnaast aan duurzaamheid en ziet graag dat het werk onderhoudsarm is. Uiteraard zó uitgevoerd, dat het werk aansluiting vindt in zijn omgeving. Qua maatvoering daarom ‘middelgroot’.

De onthulling van het werk vindt op 14 mei 1996 plaats in sporthal Atalanta door wethouder Donkers. Hoewel het werk van Wim geen titel meekrijgt, heeft Donkers het in zijn praatje over ‘De Reuzendriepoot’. De sporthal is zelf ook een kunstobject, want de gevel is vormgegeven door kunstenaar Piet Dirkx.