Antoinette Briët – De danser

Uit het Gemeente-archief: de Aanleiding

Het City−Centrum staat op de nominatie voor plaatsing van een kunstwerk. De kunstcommissie heeft voorkeur voor een min of meer figuratief beeld. Speels van aard, liefst gemaakt door een kunstenaar uit Veldhoven en / of de regio. Die vindt zij in Antoinette Briët. Sinds1976 woont en werkt ze in Eindhoven.

antoinette briet-portret (foto website antoinette briet)

Autonoom opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten Amsterdam onder Piet Esser, Paul Gregoire en Theresia van der Pant. In 1985 volgt ze nog een Kunstpedagogische Didactische Bijscholing in Den Bosch. Sinds een aantal jaren lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Antoinette heeft het artistieke van geen vreemde, want haar grootvader is architect Paul Briët, die weer de zoon is van de kunstschilder naar de Haagse School Arthur Briët.

Jaren ’80

De gedachte dat kunst kan bijdragen aan de kwaliteit van het stedelijk leven wint terrein. Net zoals het besef dat kunst het imago van een stad raakt. De gemeente krijgt steeds meer oog voor het belang van kunst als middel om haar identiteit uit te dragen. City marketing. Er is sprake van een zogenaamd ‘geïntegreerd opdrachtenbeleid’ door de gemeente. Een overall-view: hoe dragen objecten, gedrag en handelingen bij aan de beleving van de stad?