Nic Jonk – Sirenen

Sirenen - Nic JonkUit het Gemeente-archief: de Aanleiding

Zijn vader heeft het niet mee mogen maken dat Nicolaas Jonk kunstenaar van naam en faam wordt: Nic Jonk. Wanneer hij op 17 jarige leeftijd het reclamevak induikt voor de Bijenkorf, is zijn vader al overleden. Tijdens Sinterklaasavond wordt hij overreden door een melkwagen!

Ze hebben het thuis niet breed. Hij vertrekt naar de ‘slechte’ stad Amsterdam, voer voor dorpspraat. Op 21 jarige leeftijd heeft hij al zijn eerste tentoonstelling in het Sonsbeek Park in Arnhem. Nic sterft op 66 jarige leeftijd en is tot die tijd altijd als kunstenaar actief. Veelzijdig: graficus, keramist, schilder en ontwerper van sieraden. Vanaf 1987 schildert hij ook en hoe! Ook vrouwen, net als zijn beelden. Voor Nic alleen ´bevallige´ vrouwen. “Mijn schilderijen kunnen niet van Willem de Kooning zijn. Die schildert alleen maar lelijke vrouwen. Als je met een pennenstreek de neus iets scheef zet, krijg je een chagrijnige kop. Als ik vrouwen schilder, worden ze bij mij alleen maar liever en mooier” .

Veldhoven beschikt over één van zijn vele bronzen schonen. Daar is wel even over nagedacht. Want in 1983 breekt een crisis uit en houdt de gemeente een ´tijdelijke investeringsstop´. Wat ook nog meespeelt is dat het eigenlijk niet past binnen het faseringsplan van de gemeente voor de Hoek Sterrenlaan / Bossebaan. Toch wordt in 1985 overgaan tot aankoop van Sirene. De naam zegt het al: het vindt haar stek op een grasveldje te midden van geasfalteerde wegen, omgeven door beplante heuvels. Het ligt wat afzijdig en enigszins omsloten. Een prima plek om rustig te zitten.