Burobas-DOE-DENK

laptop chatten t      A. KIJK EN VERGELIJK

De Strip fungeert als kunst vàn de openbare ruimte. Het gaat niet zozeer om de kunstwerken zelf. Zoals hier op het Meiveld krijgt de ruimte een nieuwe dimensie door het toevoegen van het kunstwerk. Een bank op zich is meestal niet echt als een artistiek object bedoeld, maar verandert wel de beleving van de omgeving en verwerft daarmee op haar manier als designobject de titel ‘Kunst van de openbare ruimte’.

Burobas ontmoet Martijn Schoots en Tejo Remy

remyveenhuizen.nl zitkunst 2

Social Fence, Tejo Remy & René Veenhuizen

Ontmoetingsbankje Oerle Veldhoven van Martijn Schoots en Erika Meershoek Veenhuizen

Ontmoetingsbankje Oerle Veldhoven van Martijn
Schoots en Erika Meershoek Veenhuizen

 

Bekijk de informatie van deze ontwerpers:

lamp

Participatieboekje

Oerle

Social Fence

 

 

 

 

Vergelijk de objecten van Burobas, Martijn Schoots en Tejo Remy

  • Waarin komen de werken met elkaar overeen? Waarin verschillen ze?
  • Wat zijn de ideeën en opvattingen (wat is hun visie) van de ontwerpers? (raadpleeg het internet)
    Zie je dat terug in hun aanpak en werkwijze?
  • Hoe zie je dat terug in hun ontwerpen?
  • Stel jij bent de ontwerper: wat kunnen jouw uitgangspunten zijn ?

Meer weten over concepten en conceptueel denken?

B. IN THE MOOD

Je gaat aan de slag om je eigen moodkaarten te maken als houvast voor je eigen ontwerpen. De hierboven geformuleerde uitgangspunten van jou zijn je basis. De moodkaarten vormen je werkmateriaal voor het maken van je ontwerp, samen met je visie op ‘je boodschap’ en inhoud. Maak de kaarten dus met dit in gedachten!

beeldend tKleurkaart / kleuronderzoeker
Deze kaart wordt de staalkaart van jouw persoonlijke kleurenpalet. Hierbij kun je uitgaan van kleurtemperaturen om in te spelen op emoties – de kleuren van de zee en bomen bijvoorbeeld voelen wat koeler aan dan de kleur van zon en vuur… . Je kunt gebruikmaken van ingetogen kleurcombinaties, zoals kleurfamilies of juist van hardere kleurcontrasten, zoals donker-licht of fel-zacht. Je kunt de kleurenkaart maken door kleuren uit te scheuren uit tijdschriften, stoffen, verfstroken in de doe-het-zelf-zaak, …..of misschien ben je bekend met photoshop. Die heeft ook kleurstalen die je kunt gebruiken.

klei bewerking tMateriaalkaart / materiaalonderzoeker
Deze kaart toont de materialen die je wilt gebruiken. Hier gaat het meer om de sfeerbeleving van de materialen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen op basis van de visuele uitstraling, zoals basis, luxe, traditioneel, onconventioneel, grof, glad,….  Voor de materialenkaart kies je welke uitstraling je wilt hebben. Zoek op Pinterest, Flickr, Google afbeeldingen, Behance en eventuele andere sites naar visualisaties van de gekozen materialen. Je kunt natuurlijk ook in boeken en tijdschriften kijken.

 

Picto_Overlay_Good_CircleVormkaart / vormonderzoeker
Deze kaart laat de vormentaal van de fysieke omgeving zien. Hierbij kun je denken aan organische vormen, strakke vormen of juist romantische vormen zoals Art Deco. Deze omgeving is 3-dimensionaal. Kies voor de vormkaart de juiste vormen. Je kunt hiervoor ook weer de genoemde website-media gebruiken.

 

Maak nu een moodboard van je gekozen kleuren, materialen en vormen. Geef een overzicht en ook details weer. Als alternatief kun je een eigen Pinterest pagina aanmaken, daarop kun je dan al je voorbeelden verzamelen.

Video: Marcel Wanders   en nog een keer

2540

   C.PROTOTYPE

Ontwerper!

Maak je eigen prototype en gebruik daarvoor je uitgangspunten en moodkaarten!

 

Reflectie
Heb je door dit onderzoek meer aanknopingspunten over hoe je invloed kunt uitoefenen op je omgeving bij het maken van een kunstwerk? En over hoe je dit kunt combineren met je eigen ideeën en interesses?