Joost van Santen

dagenmaanden-augustusKorte omschrijving van de relatie van het kunstwerk en / of opdracht binnen het programma kunsteducatie.

Nadenken over de functie van kunst in de openbare ruimte.
Nadenken over welke beelden passen in de openbare ruimte.
Nadenken over welke kunstwerken in de stad je aanspreken.
Nadenken over wat kunstwerken je kunnen zeggen over jezelf.

activiteit-gesprekOpen vragen over het kunstwerk en kunst- en cultuurthema: verschillende gezichtspunten verkennen, een nieuwe kijk krijgen op de kunstenaar, vorm, inhoud, invalshoek… .

  • Ken je de werken van Joost van Santen? Wat weet je ervan? Wanneer je de kunstenaar ontmoet, wat denk je dan dat hij jou over het werk gaat vertellen?
  • Welke vormen van toepassing van ‘technisch’ licht kom je tegen in het dagelijks leven? Hoe beleef jij die verschillende vormen van licht?
  • Wat komt er zoal kijken bij het maken van een beeld voor de openbare ruimte? Denk aan aspecten waarmee je rekening moet / kunt houden, partijen die erbij betrokken zijn, …

info t‘BULLET POINTS’ inhoudelijke aandachtspunten om het kunstwerk te verkennen. Voor verdieping in de bespreking van het kunstwerk. lamp

  • Licht is een primaire levensbehoefte. Zonder licht geen menswaardig bestaan. Het technische licht, verrijkt naast het natuurlijke licht van de zon ons dagelijks leven in de 21ste eeuw. 100 jaar na Edison vinden we heel gewoon: straatverlichting na zonsondergang, neonletters die op gebouwen de temperatuur aangeven, tijdschema’s in treinstations, McD-palen langs de snelweg, lichtreclames, verkeerslichten in de stad, verleidelijk verlichte etalages, oplichtende schermpjes van de mobieltjes, … Wat een uitvinding, die gloeilamp door Edison (1879). Kijk de schilderijen er maar eens op na: van vuursteen, kaarslicht en oliepit naar gloeilamp, LED en Solar. Na de inburgering van het licht, wordt de techniek van secundaire belevenis. Dat ligt anders voor lichtsculpturen: deze licht uitstralende objecten brengen de moderne lichtbronnen in alle verscheidenheid en intensiteit in beeld. Dit met hulp van mechanische technieken, en de meest recente elektronica.
  • Ontwikkeling van openbare kunst in Nederland. Opkomst van nieuwe vormen van sculpturen. Sculpturen die dankzij de nieuwe mediatechnieken steeds interactiever worden ingezet. Waarbij je deel wordt van het kunstwerk.
    De beleving komt tot leven in een discussie: wat is je persoonlijk oordeel?
    Mooi of lelijk, plezierig of onaangenaam, storend of verfraaiend, opvolging waard of een-keer-en nooit weer…
  • Er komt heel wat kijken bij het plaatsen van een kunstwerk in de openbare ruimte. Kunstcommissie, bewoners, kunstenaar, bouw- en aannemersbedrijven en technici, opdrachtgever, …

 Aan de slag! Waarom deze activiteit?

jpeg opdracht Joost VS doe denk

jpeg opdracht Joost VS doe denk 2