Joost v.S-DOE-DENK

A. BIJZONDERE ONTMOETINGEN

alarmerJoost van Santen is één van de voorlopers in Nederland als het gaat om lichtkunst. Bijzonder, als je je realiseert dat hij nog steeds actief is én al dik in de 80 jaar is! Ook maakt hij kunst die een interactie aangaat met de omgeving. Kijk maar eens op zijn website wat hij nog meer heeft gemaakt. De nieuwe media bieden steeds meer mogelijkheden voor licht- en geluidsculpturen in de openbare ruimte. Hieronder tref je een aantal interactieve licht- en geluidskunstenaars aan. Zoek ook deze kunstenaars maar eens op. Of kijk of je zelf andere kunstenaars kunt vinden! Vanuit welke benadering denk je dat zij hun kunstwerken hebben gemaakt? Waaruit blijkt dat?

VIDEO: Werk van Janet Echeman

Energieverbruik reageert het werk op, Australie.

Werk Every One, Every Day van Kuuki. Het werk kleurt al naargelang het energieverbruik in Australië stijgt of daalt.

Janet-Echelman en Aaron Koblin. Met je mobieltje kun je het werk sturen in kleur, vorm en lijnen! Vancouver, 30 jaar TED conference.

Janet-Echelman en Aaron Koblin. Met je mobieltje kun je het werk sturen in kleur, vorm en lijnen! Vancouver, 30 jaar TED conference.

Bijzondere ontmoetingen, werk van Martin en Inge Riebeek. Ga je eronder staan, dan verschijnt er een variabele tekst en ontstaat een zacht regengordijn.

Kom je dichterbij dan verschijn jezelf op het tweede scherm en begint het eerste te spreken. Jij krijgt ad random – willekeurig – een zin bij je beeld geplaatst, wat verrassende combinaties oplevert.

stationsplein schiedam martin riebeek

Bijzondere ontmoetingen, werk van Martin en Inge Riebeek. Ga je eronder staan, dan verschijnt er een variabele tekst en ontstaat een zacht regengordijn. Stationsplein Schiedam

VIDEO: Daan Roosegaarde

 

lejlighederB. ART IN THE CITY, START TO ART

De kunstenaar heeft zo zijn ideeën over kunst. Jij hebt zo je ideeën over kunst. De gemeente heeft zo haar ideeën over kunst. De bewoners hebben zo hun ideeën over kunst. Achter ieder kunstwerk schuilt een verhaal, een proces van tot stand komen, een reeks van besluiten. De beste stuurlui staan aan wal. Ervaar eens wat er bij komt kijken. Een pittige opdracht. Ga de uitdaging aan!

Startpunt

  • Wat spreekt jou in de Veldhovense kunstwerken aan en waarom?
  • Welke functie moet een kunstwerk voor jou hebben en waarom? (Kan alle kanten uitgaan: plek ter nagedachtenis, verfraaiing van de stad, aanzetten tot denken, promotie, plek om elkaar te ontmoeten, interactie tussen mensen, et cetera… geef wel je argumenten ervoor aan!)
  • Wat is een bestemmingsplan? Wat kan er zoal in een bestemmingsplan zijn bepaald? Wat zijn mogelijke bestemmingen van een plek? Welke mensen komen op die plek? Hoe kan een kunstwerk aansluiting krijgen bij die mensen?

Tussenproduct

  • Je mag zelf een bestaand werk uit Veldhoven kiezen dat je wilt gaan verbeteren of een nieuw werk maken.
  • Bij een bestaand kunstwerk: maak aantekeningen en foto’s van details of zaken die je wilt aanpassen aan het werk of in de omgeving van het werk.
  • Pakket van eisen opstellen voor jezelf als kunstenaar en het kunstwerk.
  • Hoe kun je rekening houden met de mensen waarvoor het bestemd is?
  • Bedenk woorden (in positieve zin) die je bij Veldhoven, de bewoners én natuurlijk jezelf vindt passen.
  • Hoe wil je hiermee rekening gaan houden in je ontwerp?
  • Zijn er praktische zaken om rekening mee te houden?

(Denk aan het beschikbare oppervlak, afstand tot gebouwen in de buurt, wensen van winkeliers, architectuur, natuur, bijzonderheden van de omgeving, materialen, kleuren, vormen, lijnen, contrast, lichtinval, verhoudingen, …. )
Maak er een woordspin van!

Voorlopig plan

Vertaal je ideeën naar jouw ontwerp. Maak schetsen en / of een schaalmodel = een kunstwerk in het klein of dummy-trailers voor je multimedia werk.
Hoe ga je het maken, wat heb je allemaal nodig? Of wie heb je nodig, welke expertise (kennis en vakmanschap en…)? Voeg details toe (wat voor kleur, materiaal, structuur): schrijf het erbij!

Eindproduct
Maak je schaalmodel of multimediaproductie.

2357C. TA-DA! TROTS! PRESENTATIE.

 

Reflectie

 

Stelling: ‘Kunst kan geen identiteit importeren, wel openbaren’. Wat zegt het werken aan deze opdracht over jou en jouw relatie met Veldhoven?