Quotes

Kleur is geen autonoom gegeven. (Piet Dirkx)

Het toeval is een bewuste waarneming waaraan een keuze is verbonden. (Piet Dirkx)

Kunst creeert verwachtingen (Piet Dirkx)

Kunst kan geen identiteit importeren, wel openbaren (Piet Dirkx)

Ik heb eigenlijk nooit beelden willen maken. (David Vandekop)

Velazquez kende ik vroeger alleen als sigaar. (Piet Dirkx)

Ik wil schilderijen die boven zichzelf uitstijgen, waarin kleur en vorm geen punt van overweging meer zijn. Ik vind een schilderij pas goed als ik de verf niet meer zie, als de verf geen materie meer is en volledig is verdwenen in het schilderij. (Rob van Koningsbruggen)

 Je bent aan het zoeken, naar de goeie kleuren, het goeie schilderij, je bent er maanden mee bezig, het is niet in een poep en een scheet gebeurd. (Rob van Koningsbruggen, 1987)

Ik probeer het denken uit te schakelen. Jawel. Bij het schilderen denk je niet; je denkt van tevoren. (Rob van Koningsbruggen , 2006)

Een kleur gebruik je omdat je hem zoekt, anders kijk je er overheen. Je moet eerst weten wat je wilt en pas dan kun je het proberen te realiseren. (Piet Dirkx, 1990)

Kleuren hebben werking op iemand. (Goethe)

Ik vind dat deze kleur deze werking op iemand heeft. (Van Gogh)

De beeldhouwkunst is het beste commentaar dat een schilder kan geven op de schilderkunst, om een beeld te maken hoeft hij alleen maar zijn schilderij uit te knippen. (Picasso)

Ik sta voor een kunst die niet op haar kont zit in een museum, maar aansluit bij de rotzooi van alledag, een kunst waarin je je neus kunt snuiten […] die je aan en uit kunt trekken als een broek, waarin gaten komen als in een paar sokken, die je kunt opeten als een taartje of vol minachting achterlaat, als een hoop stront.(Claes Oldenburg)

Ik sta een kunst voor die boven subjectieve voorkeuren of begrippen als mooi en lelijk verheven is, omdat het kunstwerk het resultaat wordt van een onaanvechtbare, mathematische logica, die men alleen als juist kan kwalificeren. (Peter Struycken)

Hoe ouder je wordt, hoe meer je maakt, des te meer weerstanden moet je overwinnen in je werk om eerlijk te blijven. (Nic Jonk)

Als kunstenaar moet je het zelf weten te redden. Wanneer je gaat zitten wachten tot het publiek je heeft gevonden, heb je twee mensenlevens nodig. Ik realiseer het me nu eigenlijk pas. Als kunstenaar heb je het bedrijfsleven iets te zeggen.  (Nic Jonk)

Beeldhouwen begint voor mij daar waar ik het niet weet.(Henk Oddens)